Vaihdoin alkoholin ja kahvin vihreään teehen – mitä ihmettä?

Mitä ihmettä – kuukausi ilman kahvia ja melkein kolme viikkoa ilman alkoholia.

Kahvia olen juonut vuosia 1-2 isoa kupillista päivässä. Päivä oli pakko aloittaa kupillisella kahvia, koska muuten päivä meni pilalle kahvinpuutos-tuskissa. Kuitenkin kahvin juonnin jälkeen mun olo oli todella levoton, hermostunut ja jopa äreä. Olen kyllä vuosia enemmän tai vähemmän tiedostanut sen, ettei kahvi oikein sovi mulle. Kuitenkin sitä aina joi, koska sehän kuuluu asiaan? Jos erehdyin juomaan kahvia enemmän kuin sen 1-2 kupin verran, mua alkoi jopa huimata, kylmä hiki nousi pintaan ja kädet vapisivat. Miksi siis joisin kahvia, jos se aiheuttaa enimmäkseen negatiivisia vaikutuksia mun elimistöön ja koko olemukseen?

Alkoholia en ole tietenkään juonut päivittäin, mutta sanotaanko nyt näin että ainakin viimeisen vuoden ajan olen ainakin kerran viikossa sitä juonut – välillä enemmän, välillä vähemmän. Tähän on ehkä turha kirjoittaa niistä ajoista, kun parikymppisenä ravasin joka ikinen viikonloppu baareissa,  koska lähivuosina olen käynyt baareissa todella harvoin. Lähivuosista parin viikon takaiseen, outoon päähänpistoon alkoholin juonnin lopettamisesta asti olen kuitenkin käynyt “yksillä” ja juonut viiniä ruoan kanssa lasillisen jos toisenkin. Kuitenkin tää kesä on ollut välillä yhtä juhlaa ja satunnaisten baari-iltojen jälkeinen päivä on mennyt kamalassa darrassa ja ahdistuskohtauksissa. Tiedättekö sen ahdistuksen tunteen darra-aamuina kun kaikki vaan ahdistaa tosi paljon, muttei varsinaista syytä ahdistukselle ole. Silti ahdistaa. Ahdistuksen lisäksi alkoholilla on tietysti myös ulkoisia vaikutuksia: nestettä kerääntyy kroppaan ja paino nousee kun kurkusta alas kitataan järkyttävä määrä ylimääräisiä kaloreita nestemäisessä muodossa. Miksi siis joisin alkoholia, jos se aiheuttaa enimmäkseen negatiivisia vaikutuksia mun elimistöön ja koko olemukseen?

Mitä hyvää päätöksistäni on seurannut jo nyt?

Kun olin ollut ilman kahvia viikon, huomasin kahvin lopettamisen myötä sen, että mun unenlaatu parani todella paljon! Mä nukahdan helposti, nukun sikeästi ja herään aamulla pirteänä. Juon aamuisin ainoastaan kupin laadukasta vihreää teetä. Tottakai myös vihreässä teessä on kofeiinia, mutta se ei aiheuta samanlaista “kofeiinipiikkiä” kuin kahvi. Vihreän teen piristävä vaikutus pysyy tasaisena ja se vaikuttaa pidempään kuin kahvi. Lisäksi vihreällä teellä on samalla rauhoittava vaikutus – puhumattakaan sen muista terveysvaikutuksista. Kuitenkin suurin muutos minkä olen huomannut omassa olossani on se, etten ole enää levoton, hermostunut tai ärtynyt. Olo on kaikin puolin paljon tasaisempi.

Alkoholin lopettamisen myötä suurin ja näkyvin muutos on ollut se, että nesteitä on karissut vartalosta oikein kivasti jo nyt kolmen viikon aikana! Olo on muutenkin raikkaampi ja onpa ihana herätä sunnuntaisin täysin pirteänä ja valmiina mihin tahansa. Eikä muuten ahdista!

Ovatko muutokset tulleet pysyvästi elämääni?

Omien havaintojeni pohjalta voin kertoa, että kahviin en enää koske. Mulla ei ole tippaakaan ikävä sitä levotonta fiilistä minkä kahvi mulle aiheutti. Tottakai kahvilla on myös positiivisia vaikutuksia ja jopa sen tuomista terveysvaikutuksista on puhuttu pitkään, mutta sen mulle aiheuttamat negatiiviset vaikutukset kumoaa helposti positiiviset vaikutukset. Olen myös sitä mieltä että jos kahvi keksittäisiin nyt, se olisi “ei suositeltavien” nautintoaineiden listalla (aivan kuten alkoholi).

Alkoholi on vähän niin ja näin. Miksi ei joskus voisi lasin tai kaksi juoda hyvää punaviiniä ruoan kanssa, jos on sellainen fiilis. Mihinkään känniörvellyksiin en kuitenkaan enää halua lähteä! Mä haluan säilyttää tän ihanan freesin olon mun koko kropassa. Alkoholin juomattomuus ei nimittäin missään nimessä estä pitämästä hauskaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.